Wednesday, December 14, 2011

Antara hiasan atau seragam?

Sekadar gambar hiasan..Pernahkah kita fikir bahawa pakaian yang kita pakai itu adalah suatu cara ‘penilaian’ orang lain terhadap kita. Cara seseorang itu berpakaian juga akan menentukan ‘taraf’ penghormatan yang kita akan dapat dari orang lain juga. Lambang diri atau status diri akan terbentuk dengan hanya cara kita berpakaian.

Dalam konteks pakaian seragam, kita semua ada dan memakai seragam ini faham dan menghormati pakaian seragam yang lain. Sama ada pakaian yang ada lambang-lambang pangkat atau pakaian seragam yang di luar komposisi bidang tugas. Seperti seragam lain, memang ada juga perbezaan rupa dan warna pakaian seragam antara cara pemakaian termasuk jenis tugas dan kerja yang di lakukan.

Yang penting adalah dasar hormat itu bukan hanya kepada pakaian atau pangkat yang terdapat pada pakaian itu. Masih ada nilai entiti yang lain yang kita harus ambil kira. Sama seperti Seperti usia atau tempoh perkhidmatannya termasuk sumbangannya yang terdahulu. Mungkin tiada siapa menilai, tapi percayalah, tuhan beri kita umur yang panjang, kesihatan yang baik agar kita sama-sama dapat melaksanakan tugas dan amanah yang telah kita setuju untuk memikulnya bersama..


Wasallam..

2 comments: