Thursday, January 12, 2012

Pengurusan Baru

Sejak dulu, setiap kali pertukaran pengurusan, pasti akan berlaku perubahan yang drastic dan melibatkan pertukaran anggota dan semua kakitangan yang ‘yang terpilih, orang pilihan atau orang yang dalam perhatian’. Ini berlaku dalam mana-mana agensi atau perkhidmatan. Tak kiralah sekecil organisasi. Malah pentadbiran negeri dan negara juga melakukan tindakan yang sama. Entah apa yang mereka fikirkan. Sama ada demi masa depan negara atau masa depan mereka sendiri.

Perubahan system kerja berlaku setiap masa mengikut keperluan dan arahan semasa. Itu realitinya. Begitu juga kepada kumpulan pengurusan dan pentadbiran. Tapi yang nyata, pengurusan itu tidak menunjukan kesepakatan dalam pengurusan. Masing-masing akan cuba menonjolkan diri dengan kuasa yang di perwakilkan. Menuding jari kepada pihak yang berlawanan apabila melakukan kesalahan. Itu dan jadi perkara biasa dalam pengurusan mana-mana pihak berkuasa tempatan.

Cuba lah menyusur akar, ikut system yang di buat oleh pihak yang lebih terkanan. Guna sahaja sistem parlimen yang telah lama di gunakan dalam pentadbiran negara. Urusan pegawai kawasan sepatutnya mengikut persempadanan kawasan dan lokaliti kawasan tumpuan. Mengapa mencipta sistem baru / sendiri? Adakah  berdasarkan keperluan tugas penguatkuasaan?

Sistem Zon sama sekali tidak megubah cara berkerja atau sikap penguatkuasa. Kerana tugas-tugas penguatkuasa adalah mengikut perwakilan kuasa yang di bekalkan dengan arahan semasa. Tetapi kumpulan pegawai? Mengikut arahan semasa dari mana? Padahal kita semua tahu kawasan pemsempadan kuasa pentadbiran negeri dan negara adalah berdasarkan kawasan parlimen.

Merumitkankan atau penyelesaian? Tugas kita hanya beri perkhidmatan kepada masyarakat. Menyelesaikan masalah warga kota berdasarkan peruntukan undang-undang yang bersesuaian dan yang di perwakilkan. Itu lah tugas sebenar. Masalah kawasan / tempat tumpuan berdasarkan ahli parlimen yang di lantik oleh kerajaan yang berdasarkan proses pilihanraya. Sistem pentadbiran ini tertakluk kepada seluruh negara, bukan hanya Kuala Lumpur. Ini adalah sistem yang diikhtiraf negara. Bukan saja suka-suka tukar dan ubah setiap kali bertukar kumpulan  pengurusan. Adalah ini corak yang kita perlukan? Ini kota bertaraf dunia bukan?

Ini kata normal, bukan hasutan. Sama-samalah fikir dan renungkan..

Wasallam..

No comments:

Post a Comment