Wednesday, February 15, 2012

Antara kerja dan minum!

Kita boleh bangga kalau kita dapat buat kerja dengan baik. Tapi pengurusan tertinggi jabatan lebih bangga jika dapat mengambil gambar kakitangannya minum di kedai dan gerai-gerai tepi jalan dan tampal di papan kenyataan.
Saya harus berbangga kerana pengurusan ambil berat berkaitan pengurusan masa kakitangan berkaitan makan minumnya. Tapi bagaimana dengan peranan pengurusan? Apa jadi sistem kerja kakitangan?
Apa sudah jadi dengan kewarasan? Sistem kerja bagaimana nak di guna pakai? Temuduga kakitangan pun tak dapat nak susun dengan sempurna, tapi masih sombong dan angkuh nak melaksana sistem zon yang sampai kini masih tak dapat keputusan.
Jika penguatkuasa berkerja di luar dengan tugas pemantauan, mereka harus makan dan minum di mana? Sistem zon bukan berkaitan penempatan atau penyelesaian masalah di kawasan, tapi kaedah penyelalarasan petugas yang bertanggungjawab di kawasan tugas, walau apa nama sekalipun. Tugas penguatkuasa itu sama sahaja di mana-mana kawasan. Sepatutnya di selaraskan laporan kerja itu mengikut zon. Itu sahaja. Mengapa menyusahkan perkara yang mudah?

No comments:

Post a Comment