Wednesday, June 20, 2012

SIAPA DATUK BANDAR KUALA LUMPUR YANG BARU?

Siapa lebih penting dari siapa? Seorang ketua dalam beberapa agensi yang memang telah sedia ada dalam perkhidmatan kerajaan. Apa yang bezanya? Stail, gaya rambut, percakapan? Yang pasti calon pengantinya adalah orang yang benar-benar layak. Tak mungkin hanya serkap jarang atau akibat pemilihan parti politik tertentu.

Bila Datuk Bandar bertukar, bagaimana dengan ahli majlis atau lembaga penasihat pula? Pilih dari kroni atau berdasarkan kelayakkan dalam kerajaan dan masyarakat juga?

Yang menerima padah? Orang bawahan? Kenalan lama? Pengstrukturan semula? Akibat?

Benar-benar membawa perubahan? Jujurnya bagi saya itu hanya sistem pengiliran. Bukan sistem yang di praktikkan. Gambaran sebenar sama lah seperti korek lubang, kambus lubang. Kemudian korek semula, kambus semula.

Itu rutinnya. Perubahan itu di katakan kemerlangan bagi beberapa pihak. Bagi yang melihat, itu pembaziran yang nyata.

Atau contoh lain, seperti penstrukturan semula gred gaji pegawai kanan jabatan. Hanya yang atas menikmati kenaikan berganda. Yang bawah tengok sahaja.

Kebijaksanaan orang bawahan hanya jadi bahan ketawa. Trend dan gaya hidup manusia telah berubah. Harus menerima teknologi dan jurang maklumat yang tepat dan pantas. Harus menerima perubahan dengan hati yang terbuka.

Published with Blogger-droid v2.0.5

No comments:

Post a Comment