Wednesday, October 3, 2012

BIP: SATU PENGHARGAAN ATAU SALAH URUS TADBIR?

Sama sekali saya tidak cuba menabur pasir kedalam periuk nasi saya. Cuma terkilan dengan retetan atau carta alir yang di gambarkan oleh pihak pengurusan. Mungkin ada yang bertanya mengapa saya utarakan 'permasalahan' yang sepatutnya jadi berita gembira kepada warga penguatkuasa DBKL.

Jawapan saya amat mudah! Masa! Dan mengapa pula saya sabitkan dengan 'masa', jawapan saya lebih mudah! 'Lambat!'

Bak kata pepatah orang dulu kala, 'kalau depan ular, dah lama kena patuk!', kerana terlalu lambat bertindak terhadap perlaksanaan 'Bayaran Insentif Penguatkuasa'! Merujuk kepada ucapan, Direktorat Penguatkuasaan telah mula memohon 'elaun penguatkuasa' pada tahun 2000 dan di lakukan oleh Ketua Inspektor Megat. Bermaksud, pihak jabatan Direktorat Penguatkuasaan mengambil masa selama 12 tahun. Dalam masa tempoh masa tersebut kita telah dua kali tukar nama! Direktorat Penguatkuasaan kepada Jabatan Keselamatan dan Penguatkuasaan dan kini menggunakan nama Jabatan Penguatkuasaan.

Secara peribadinya saya tidak percaya bahawa 'elaun penguatkuasa' yang di maksudkan itu adalah sama seperti yang kita percaya dengan nama 'Bayaran Insentif Penguatkuasa'. Tetapi saya percaya adalah, bayaran yang di usahakan pada ketika itu adalah bayaran elaun bagi penguatkuasa yang mempunyai kemahiran khas seperti unit berkuda, unit pancaragam dan skuad penyelamat.

Bayaran Insentif Penguatkuasa ini adalah bayaran elaun kritikal yang diterima oleh penguatkuasa di seluruh malaysia itulah yang sebenar. Bayaran itu mula di perkenalkan dalam tahun 2005 / 2006. Memang bayaran itu telah di terima dan diluluskan sekitar tahun tersebut, tetapi hanya dibayar kepada jabatan tertentu dengan kadar 10% daripada gaji pokok. Ini adalah rasmi dan sah! Bukan sekadar anggapan.

Berdasarkan kelayakan dan jenis elaun yang patut kita terima adalah lebih dari 3 atau jenis. Boleh sahaja kita sama-sama merujuk pekeliling JPA yang membolehkan kita menikmati kadar-kadar elaun dan insentif tersebut berdasarkan kemahiran yang setiap orang warga penguatkuasa patut miliki.


Posted via DraftCraft app

No comments:

Post a Comment