Sunday, November 11, 2012

SABTU, AHAD DAN KELEPASAN AM BUKAN HARI CUTI!

.Boleh cuba cari kerja lain jika merasakan hari-hari tersebut adalah hari cuti! Jika anda seorang penguatkuasa DBKL. Termasuk hari perayaan seperti Hari Raya Aidil Fitri, Hari Raya Aidil Adha, Thaipusam, Deepavali atau Hari Raya Cina.

Raya Cina sahaja kebiasaannya pejabat dan tugas rondaan tutup! Kerana pada hari-hari tersebut, Kuala Lumpur 'lumpuh' dari sebarang aktiviti perniagaan, demonstarasi, piket, tunjuk perasaan, atau apa-apa aktiviti. Lebih pelik, memang tak ada sebarang kecelakaan berlaku. Sangat menarik juga apabila hanya ada beberapa orang cina sahaja di Jabatan Penguatkuasaan. Seinggat saya hanya ada 2 lelaki dan 2 perempuan daripada jumlah lebih 2 ribu orang.

Saya hanya mengenali seorang yang berketurunan siam, berasal dari Kedah sepasang orang asli, seorang lelaki dari Gombak, manakala seorang lagi perempuan dari Sarawak, tak silap saya dari Sibu. Dan kedua-duanya telah memeluk agama Islam setelah menjawat jawatan sebagai pembantu penguatkuasa dan berkahwin juga.

Setiap kali musim perayaan, akan muncul masalah baru apabila mereka yang luar negeri dapat cuti lebih awal dan panjang, manakala orang yang berdekatan harus bekerja. Masalah itu bukan merujuk kepada pengurusan atau pentadbiran, tapi mengikut 'kenegerian'. Saya syorkan jadual cuti di pamerkan sebagaimana pihak pengurusan mempamerkan jumlah tindakan yang di lakukan secara individu.

Sengaja saya dedahkan agar mereka itu sedar bahawa mereka bukan istimewa. Sama seperti orang lain. Mereka patut dapat sama seperti orang yang berasal dari negeri-negeri lain juga.

Terima kasih.

Posted via DraftCraft app

No comments:

Post a Comment