Saturday, March 9, 2013

Kaedah Kenaikan Pangkat : Guna Jari!

Siapa tahu kriteria yang sepatutnya di gunapakai dalam menentukan kelayakan seseorang penguatkuasa untuk naik pangkat? Berdasarkan prestasi? Tempoh perkhidmatan? Sumbangan peribadi kepada jabatan? Atau ada sekular atau pekeliling khas yang membolehkan kita memohon kenaikan pangkat mengikut ranking yang mungkin boleh kita namakan sebagai panduan kelayakan.

Lama juga untuk saya fikirkan kaedah, terma atau syarat asasnya. Tapi berdasarkan pemilihan terbuka dan kena lari keliling Tasik Titiwangsa itu bukanlah cara terbaik untuk menilai seseorang yang telah menyumbang 15 atau 25 tahun perkhidmatan.

Boleh sahaja saya nyatakan sesiapa yang telah naik pangkat dan bagaimana cara mereka naik pangkat. Tapi sangat aib pula rasanya kepada pihak yang berwajib. Kebanyakan orang sebut dan sedar itu adalah rezeki mereka. Atau lebih tepat lagi nasib dan rezeki mereka telah di tentukan nasib oleh beberapa orang.

Pengelasan perkhidmatan, halatuju jabatan, pandangan awam sangat mempengaruhi. Tak mungkin pihak kita sengaja wujudkan jurang perkhidmatan hanya kerana suka beberapa orang. Kita sebuah jabatan yang besar, bukan syarikat anak beranak atau keluarga. Bijak la sikit menilai kerja orang lain. Tak mungkin semua penguatkuasa yang ada dalam perkhidmatan ini bodoh-bodoh semuanya.

Terfikir juga saya, kenapa saya masih sabar melihat saban hari tanpa berbuat apa-apa..

Wasallam..

No comments:

Post a Comment