Thursday, April 18, 2013

DADU NO 2! MARI KITA LIHAT SIAPA YANG KENA!

Kaedah terancang yang di amalkan sejak dahulu. Saya terfikir juga kerana ada segelintir orang begitu kebal dan nasibnya telah di tentukan dengan baik. Dalam hati, tak ada rasa bersalah ke? Orang lain pun banyak yang diam. Kalau ada yang bercakap pun, hanya berani cakap belakang-belakang.

Yang saya maksudkan adalah pertukaran dan proses kenaikan pangkat. Termasuk naik pangkat secara lantikan gred atau hanya lantikan pangkat secara 'local rank'.

Cerita terbaru, memang la kisah pertukaran secara besar-besaran. Tapi bagi sebahagian sahaja lah. Yang kebal tu tetap kebal. Kalau bertukar pun secara atas kertas. Masih tetap melakukan kerja yang sama.

Berubah? Memang tak pernah berubah. Waima apa sistem pun yang di lancarkan, cara kerja seorang penguatkuasa tetap sama. Yang penting hadir baris, tanda 'tick' nama, jawab STS ( surat tunjuk sebab ) dan jaga kad perakam waktu. Nak lebih cantik, jaga 'in-charge'!

Selamat bertukar kepada semua! Jika nasib baik, dapat la kawasan tugas yang menarik, jika dah di benci orang, maka dapatlah kawasan kerja yang 'jin bertendang'!

Amin!!

No comments:

Post a Comment