Tuesday, October 1, 2013

Kegagalan Sistem Lesen Perniagaan Oleh DBKL!

Dari pemerhatian tak sampai dua tahun, saya dapati ada yang tak kena dengan pengurusan & pembahagian lesen perniagaan kepada mereka yang layak.

1. Kadar bayaran lesen bagi sebuah premis / bangunan / struktur kekal & kadar yang di bayar oleh penjaja di atas tempat2 awam seperti kakilima / siarkaki di hadapan-hadapan premis perniagaan yang lain.

2. Contoh paling ketara, lesen penjaja juga di keluarkan di hadapan restoran. Restoran bayar sewa kedai, bayar lesen perniagaan, bayar lesen iklan, bayar permit tempat letak kereta, bayar papan tanda penunjuk arah, bayar cukai pintu, bayar bil air & letrik.

3. Penjaja yang dapat permit di hadapan restoran? Hanya bayar permit tak sampai   RM 100 setahun. Berniaga melebihi dari ruang yang dibenarkan. Ada Lesen kepada penjaja makanan & minuman dengan saiz 3 kaki x 6 kaki. Saya agak itu bagi saiz stall jajaan mereka. Tapi jumlah meja dan kerusi yang mereka gunakan, hampir di sepanjang jalan awam, hampir di atas semua siar kaki / kaki lima awam. Entah mana sumber elektirk & airnya.. Entah mana pula pendaftaran perniagaannya.

4. Bukan saya mempertikai kerja jabatan lain. Tapi kalau penguatkuasa DBKL di salahkan dengan tidak menjalankan tugas, kita patut tuding jari pada bentuk-bentuk kelulusan yang di berikan pada penjaja-penjaja & pengusaha restoran yang suka memasang kerusi meja di atas siarkaki & kakilima tempat awam.

5. Nampak seperti kerja sia-sia tanpa mengambil kira kos / bebanan bayaran gaji lebih masa yang di peruntukkan. Ternyata itu bukan salah Penguatkuasa! Tapi syarat-syarat dalam pemberian lesen  tidak lengkap & tidak mengambil kira lokasi / penempatan premis perniagaan.

No comments:

Post a Comment