Friday, March 7, 2014

Gred KP atau N? Siapa buat kerja siapa?

Senang cakap, ketua jabatan nak penguatkuasa kerja macam KP. Waktu kerja shif! Nak elak bayar kerja lebih masa agaknya. Mungkin DBKL dah tak mampu bayar tuntutan kerja lebih masa penguatkuasa. Lagi pun gaji penguatkuasa dah berlebih banyak sangat sebab dapat Bayaran Insentif Penguatkuasa RM200! Lagi 5 tahun mungkin DBKL jatuh miskin atau bangkrap! 

Kadar cukai pintu yang dinaikkan tu untuk tambah gaji dan jawatan profesional yang bertaraf JUSA tu, boleh tambah beberapa orang lagi Timbalan Ketua Pengarah dan naikkan gaji Pengarah dari N54 kepada JUSA C! 

Di jabatan kita, boleh tambah lagi jawatan Pegawai Gred N41 ke atas! 

Jika jabatan dah merasakan Gred KP lebih menguntungkan, patut besarkan lagi Bahagian Kawalan Keselamatan tu, tambah pegawai di Gred KP, warta dan perwakilkan sekali tugas dan tanggungjawab Gred KP sebagaimana tugas-tugas penguatkuasa. Tawarkan jawatan baru kepada penguatkuasa untuk masuk ke Gred KP. Jumudkan jawatan penguatkuasa. Siapa tak mahu masuk jadi KP, boleh buat pilihan untuk bersara awal atau berhenti! 

Gred KP di Jabatan Penguatkuasaan sahaja yang 'low class', mereka di anggap 'Pengawal Keselamatan' atau 'Jaga'! 

Sebenarnya Gred KP yang di luluskan bukan untuk wujudkan jawatan 'pengawal', tapi Gred KP itu untuk penguatkuasa guna, kerana jawatan itu lah yang di gunakan di agensi2 penguatkuasaan lain. Tapi pegawai DBKL ini tidak faham dan wujudkan jawatan pengawal. Oleh kerana pegawai penguatkuasa tidak ramai yang ada kelayakan akedemik dan tak layak menjawat jawatan, mereka ubah kepada status 'pengawal dan jaga'! 

Cuba fikirkan Gred KP itu pada agensi lain? Mereka jaga bangunan? Mereka jaga pasar? Mereka jaga taman permainan kanak-kanak? Mereka jaga harta benda Datuk Bandar Kuala Lumpur? 

Akibat kesilapan tersebut, kita bukakan kembali tugas-tugas penguatkuasa sepertimana warden trafik dulu wujud! Atas alasan apa kita ambil alih tugas trafik PDRM dengan gaji N? Apa kelebihan yang ada pada penguatkuasa DBKL? Sebab penguatkuasa DBKL tidak memiliki kelayakan akedemik dan tidak layak menjawat jawatan yang lebih tinggi dan berbangga dengan pangkat local rank yang tidak bergaji? 

Betulkan? Jika setiap pangkat di ukur dengan kelayakkan akedemik dan hieraki pangkat, siapa sahaja yang layak? Kita terpaksa ambil orang luar untuk menjawat jawatan yang lebih tinggi kerana pegawai yang sedia ada tdak layak dari segi akedemik dan tidak lulus peperiksaan khas jabatan? 

Betul ke? Saya tipu sahaja! :) 

No comments:

Post a Comment