Wednesday, March 5, 2014

Kena Kencing Lagi!

Tuntutan kerja lebih masa 1jam sehari pada hari isnin hingga jumaat dan 2jam pada hari sabtu tidak boleh di tuntut? 

Apa cerita sebenar? Kerana tiada kelulusan? Bagaimana dengan kerja hakiki pada hari sabtu? Kedangkalan pengurusan atau salah faham? Siapa yang punya idea? Kenapa nak batalkan tuntutan kerja lebih masa tersebut? Bukan arahan pentadbiran? Siapa jadi mangsa? 

Jika ada yang beranggapan saya tidak menyokong, anda salah! Saya akan ikut arahan sekiranya arahan tersebut sah! Kaedah apa yang di gunakan untuk mengubah dan mengeluarkan arahan? 

Pandangan saya memang bodoh, tapi bayangkan jumlah orang lain yang tahu akan rekaan sistem kerja yang digunapakai, pasti anggap pengurusan dan pegawai kanan jabatan itu standard rendah. Bila arahan tidak dapat disempurnakan, nampak sangat pengubal sistem waktu kerja kurang pengetahuan. Mana boleh waktu kerja di ubah-ubah mengikut keperluan dan akal sendiri. 

Surat edaran pertukaran sistem waktu kerja dan tuntutan kerja lebih masa telah di keluarkan. Kononnya ketua jabatan berhak mengubah sistem waktu kerja. Setelah berjaya mengubah sistem kerja 6 hari seminggu dengan umpan kerja lebih masa 1 jam sehari, orang lain mulakan tugas dengan keadaan terpaksa. Kini setelah 2 bulan, kerja lebih masa 1 jam sehari di tarik balik. Atas alasan apa pula? Jabatan tak mampu bayar 1 jam kerja lebih masa? Sekarang siapa hutang siapa pula? 

20 jam pada hari biasa dan 8 jam pada hari sabtu, dah berjumlah 28 jam secara purata. Apa jadi dengan tuntutan 28 jam tersebut? Bagaimana dengan 8 jam hari sabtu? Dah 32 jam pula hilang begitu sahaja bagi tempoh sebulan? Siapa hisap darah siapa sekarang? Jumlah itu bagi tempoh sebulan sahaja.

Jabatan dapat lebihan 4jam, kita hilang 4 hari cuti! Bermakna jabatan lebih bijak daripada kita. Tapi bagi gred N36 kebawah sahaja. Gred N 41 keatas mereka tak terlibat! :) 

Bijaksanalah sangat! 

No comments:

Post a Comment