Thursday, September 25, 2014

Penjaja Tanpa Lesen! Pengkianat Negara!

Kasar tajuk tu. Tapi cuba fikirkan persepsi dari sudut ekonomi & sistem perundangan negara.

1. Penjaja tanpa lesen mementingkan diri sendiri. Mereka tak perlu bayar lesen, mereka tak perlu bayar cukai, mereka tak perlu bayar sewa tapak. Mereka hanya pacak & dirikan struktur di atas mana-mana kawasan yang mereka suka dan menjalankan aktiviti jajaan mereka tanpa sekatan.

2. Apa beza mereka dengan menjual barang haram dan terlarang dari sudut agama dan perundangan? Mereka tetap salah walau menjual barang atau makanan halal.

3. Mereka sanggup bayar wang perlindungan dan 'beli tapak' dari pengendali lama dengan bayaran yang melebihi bayaran sewa premis perniagaan. Seperti mana mereka membayar harga sewa di tapak bazar larut malam atau bazar ramadhan atau bazar di Masjid India.

4. DBKL menyediakan tapak dengan sewa bawah RM 200 ringgit dan bayaran lesen yang kurang dari RM 400 ringgit. Berapa mereka bayar tapak pada Persatuan?

Di Masjid India, tapak khemah 20x20 dijual dengan harga RM40 ribu sebulan. Manakala tapak bazar di jual antara RM 7 ribu hingga RM 14 ribu ringgit sebulan.

Di kawasan luar, sewa & khemah 8x8 persatuan penjaja sewa antara harga RM 400 hingga RM 900 ringgit. Dan mereka jual pula pada orang lain dengan harga RM 2000 ringgit. Mereka tidak pula bayar pendapatan mereka kepada DBKL atau kerajaan dengan hasil jualan tersebut?

5. Dimana maruah penjaja tanpa lesen yang mengunakan ruang tempat letak kereta dan siar kaki lima milik premis bersewa dan kemudahan awam yang sepatutnya menjadi laluan pejalan kaki dan ruang orang awam lain guna kemudahan?

6. Sejauh mana tindakan & kekejaman yang Pihak Berkuasa Tempatan menuntut hak sebagai pentadbir Kuala Lumpur?

Cuba nilai semula jenis perniagaan dan cara mereka ( penjaja ) ini mencari rezeki? Halal ke pendapatan mereka dengan menipu pemerintah ( Kerajaan ). Apa hukuman yang setimpal bagi mereka?

No comments:

Post a Comment