Saturday, December 27, 2014

Mengapa saya di halau dari Mesyuarat Agung CUEPACS dan ANULAE.

Penjelasan. 

1. Saya bertanya kenapa pihak CUEPACS tak tetap pendirian pada skim gred gaji. Sekejap cakap nak samakan dengan 6 agensi beruniform, sekejap nak bagi gred n27 sebagai gred minimum pada penguatkuasa / agensi penguatkuasaan. 

2. Saya tanya kenapa tak nak ubah gred gaji N bagi kategori N17, sebab :

a) SPM gred 17 boleh naik kepada 22 dan 26,

b) STPM / Diploma gred 27 boleh naik kepada 32 dan 36 sahaja

Manakala 
c) Ijazah gred 41 boleh naik, 44, 48, 52, 54, JUSA C, JUSA B, JUSA A, Turus 3, Turus 2 dan Turus 1.

3. Kenapa tak praktik kan elaun kemahiran dan tugasan. Seperti Elaun Khas Trafik  yang pihak PDRM berikan pada anggotanya, sedangkan penguatkuasa trafik juga adalah warden lalulintas yang sah pada  undang2. 

Begitu juga pada pihak Skuad Penyelamat, mereka juga ada lesen profesional berkaitan dengan ujian menyelamat, menyelam, mengendali peralatan khas seperti alatan menyelamat dan seerti.

Termasuk Unit Berkuda, mereka menjalani latihan khas berkaitan dengan menunggang dan menjaga kuda, kemahiran melatih dan menjaga kuda termasuk kesihatan dan keselamatan fizikal kuda yang lain.

Termasuk Unit Pancaragam, mereka juga mengambil peperiksaan khas London Of Musical School. Mereka di ikhtifaf juga sebagai pemain muzik yang berkelayakan. Malah mereka juga pernah menyertai pertandingan peringkat dunia, mereka juga menjalani latihan yang berterusan sepanjang tahun. Antara rahsia mereka yang saya tahu, mereka ada simpan lagu khas yang hanya boleh di mainkan oleh beberapa pasukan pancaragam dunia. Mereka ada simpan lagu berharga tersebut, sejauh mana kebenaran itu, tanya lah mereka sendiri. 

Itulah ringkasan dan cadangan saya pada pihak pengurusan, supaya di bincangkan kembali peranan elaun kemahiran yang layak penguatkuasa DBKL terima.. 

Selebihnya.. Berdoalah!! 

No comments:

Post a Comment