Saturday, October 17, 2015

Berus Gigi!

Bagaimana kumpulan atasan boleh mendapat komisen dan habuan mengikut peratus berbanding dengan kumpulan bawahan yang di anggap menerima rasuah, wang sogokan agar tidak dikenakan tindakan atau duit kopi yang di anggap mengancam kedaulatan negara. 

Bagaimana sebuah syarikat boleh mempengaruhi kerajaan dan mendapat jaminan kerajaan untuk mendapat pinjaman berbilion ringgit? 

Bagaiamana sebuah syarikat yang di tubuhkan untuk kerajaan boleh membeli sebidang tanah dengan harga 60 ringgit sekaki dan menjual semula kepada syarikat lain dengan harga hampir 3 ribu ringgit sekaki? 

Kita tak nampak kesalahan yang berlaku? Kita sedar atau tidak mereka berjaya jadikan urusan tersebut sebagai sah! Komisen yang mereka perolehi juga sah! 

Bagaiamana pula jika seorang penguatkuasa nak dapat komisen dan habuan yang sedemikian? Jika ada orang awam yang ingin dapatkan lesen atau permit atau kebenaran menjalannkan urusan perniagaan di dalam kawasan Kuala Lumpur ini? Boleh atau tidak seorang penguatkuasa mengunakan masa lapang atau masa luar tugasnya menjadi agen atau menguruskan lesen / permit atau kebenaran atau mengunakan kuasa pengetahuannya mendapat upah dan imbuhan dan habuan? 

Saya cadangkan idea ini untuk menjadikan urusan seorang penguatkuasa itu sah dari segi undang2. Modalnya hanya daftar syarikat SSM dan beli beberapa dozen berus gigi pelbagai jenama dan buku resit! 

Setiap urusan yang melibatkan upah atau perkhidmatan, kita bagi berus gigi tersebut dan keluarkan resit pada jumlah yang kita terima. Jadi, jika kita di tangkap atau di rakam video atau di tuduh menerima suapan atau rasuah, kita cakap la kita hanya MENJUAL BERUS GIGI. Transaksi kita sah! Mengikut undang2. 

Jika ingin maklumat lebih lanjut, sila buat temujanji. Saya pun jual BERUS GIGI juga!!  

No comments:

Post a Comment