Wednesday, October 7, 2015

Kisah Dua Darjat! Salah Guna Kuasa!

Viral di media sosial kisah penguatkuasa DBKL yang di syaki menerima suapan / rasuah walaupun video tersebut tak lengkap atau di edit hanya pada ketika cina itu cuba menghulur sesuatu. 

Masyarakat terus jatuh hukum penguatkuasa itu bersalah. Beliau langsung tidak dapat bersuara atau mempertahankan hak dia. Tidak ada sesiapa pun yang akan mempertahankan beliau. Kerana jawatan dan pakaiannya telah menjadikan reputasinya tercemar. Padahal kita patut lebih terbuka untuk menerima bahawa beliau bekerja di bawah seliaan, ada pegawai atasannya dan ada arahan tertentu yang beliau kena ikut. Jika benar beliau menerima suapan. Kita akan pastikan beliau tidak lagi berkhidmat dengan DBKL. 

Beza atau tidak dengan kes profile tinggi yang lain? Di mana orang yang merakam video di tangkap, orang yang dedahkan video juga di tangkap dan di dakwa. Mengapa pandangan Tuan Guru Haji Hadi yang menganggap video itu 'besi', bukan saksi yang layak, manakala peguam hak asasi manusia pula anggap video seks orang yang mirip Datuk Seri Anwar itu pula melanggar hak asasi manusia dan hak mereka melakukan seks kerana suka sama suka? 

Kenapa ada perbezakan dalam bentuk pandangan? Hukum juga berbeza kerana perlu saksi yang layak, sudut perundangan juga perlukan bukti penuduh dan laporan polis? 

Pandangan masyarakat dan umum tetap menjatuhkan hukuman pada penguatkuasa walaupun tiada video, mereka tetap cakap penguatkuasa dan biasa buat menerima rasuah. 

Kalau hanya penguatkuasa DBKL sahaja yang bersalah, saya rasa negara Malaysia ni lebih aman di antara mana-mana negara dalam dunia. Sebab penguatkuasa DBKL ada dalam 2 ribu orang je berbanding dengan 30 juta penduduk Malaysia. 

Saya bukan menyokong atau menentang, saya cuba berkata benar sahaja. Kalau kerana pandangan ini pula akan menyebabkan saya kena tindakan atau kena buang kerja. 

Saya cuma minta, beri peluang si pelaku dalam video membela diri. Bukan memaksa atau menuduh beliau mengaku salah atas perbuatan orang lain. Itu sahaja saya minta. 

Terima kasih. 

No comments:

Post a Comment